Charakteristika odrůdy vinné révy
Této starobylé odrůdě se nejlépe daří v malé oblasti na severozápadě provincie Sassari. Upřednostňuje vápenato-jílové lehké prosluněné půdy, kde se stále pěstuje systémem “ad alberello sardo“ nebo s nízkým vedením, čímž získává vysoký obsah cukrů a polyfenolů, které dodávají vínu strukturu a plnost. Odrůda je podobná Bovale sardo, k níž ji mnozí odborníci přirovnávají.
Ze zpracování této odrůdy vzniká DOC Alghero Cagnulari.
Víno se vyznačuje zářivě rubínovou barvou a výraznou a elegantní vůní lesního ovoce a zavařenin, zahalenou podmanivými a jemnými balzámovými tóny. Chuť je výrazná, hřejivá a příjemně hebká.
DOC ALGHERO CAGNULARI
Odrůda | Cagnulari min. 85%, max. 15% jiných odrůd vhodných pro pěstování v oblasti Sardinie |
Oblast výroby | Území okresů Alghero, Ittiri, Olmedo, Ossi, Tissi, Usini a část okresu Sassari |
Výnos v hroznech | Max. 13 t/ha |
Výnos ve víně | Max. 70% |
Obsah alkoholu | Min.11,0° |