Charakteristika odrůdy vinné révy
Cannonau je červené víno, které možná více než kterékoli jiné okamžitě připomene Sardinii, její starobylé tradice a vstřícnou pohostinnost.
Pěstování této odrůdy je rozšířené po celém ostrově, ale nejlépe se jí daří spíše ve vnitrozemských oblastech. Její původ není s jistotou známý, nicméně na základě stále probíhajících nejnovějších studií, které dokládají existenci vinařské činnosti na Sardinii už od nuragských dob, můžeme předpokládat, že tato odrůda se na Sardinii vyskytovala už v době španělské nadvlády, kam se datuje její přivezení. Cannonau zabírá třicet procent celkového území osázeného vinicemi na Sardinii, tedy rozkládá se celkem na zhruba 7.500 hektarech půdy, soustředěných přes 70% v provincii Nuoro. Hroznové hektarové výnosy nejsou nikdy příliš vysoké, dosahují v průměru 8 tun na hektar.
Víno se vyznačuje typickou jemností, chuť a vůně se liší podle oblasti; vyznačuje se dobrou strukturou a vonnými a chuťovými vlastnostmi, které připomínají různé podoby čerstvých červených květů nebo plodů, přecházejících do zralejších tónů zavařeniny a teplých kořeněných nádechů u typu Riserva nebo Likérové.
Označení Denominazione di Origine Controllata má jako Cannonau di Sardegna.
DOC CANNONAU DI SARDEGNA
Odrůda | Cannonau min. 90%, max. 10% jiných odrůd s modrými bobulemi, vhodných pro pěstování v oblasti Sardinie |
Oblast výroby | Celé území – oblast Sardinie |
Podoznačení | Oliena nebo Nepente di Oliena; Capo Ferrato; Jerzu |
Výnos v hroznech | Max. 11 t/ha |
Výnos ve víně | Max. 70% |
Typologie a obsah alkoholu | Růžové (min.12,5°); Červené (min. 12,5°) Riserva (min.13,0°); Suché likérové (min. 18,0°) Sladké likérové (min. 16,0°) |
Zrání | Min. 2 roky, z nichž u typu Riserva musí alespoň 6 měsíců zrát v dubových nebo kaštanových sudech a u typu Likérové min. 1 rok, z toho alespoň 6 měsíců v sudech |